Ett Decennium har gått och Per Englund summerar året.
Publicerad i Nyheter

Nu har ytterligare ett decennium gått och vi vill göra en kort summering av året som gått.
Vi har fått äran att möta många resenärer som njutit av vårt rörliga kulturarv; Djurgårdslinjen.
Besökarna har kommit från hela Sverige men även från stora delen av vårt klot, och det har njutits resor, gott fika och mat.

Vi har trafikerat Djurgårdslinjen mer än 120 dagar i ordinarie trafik och vi har haft över 70.000 resenärer.
Vi vill innerligt tacka för visat intresse och engagemang för vårt gemensamma rörliga kulturarv!

 

 

 

 


 Våra uppskattade privata abonnemang där även rikskända profiler har arrangerat fester/middagar/bjudningar, ökar i antal och under 2020 satsar vi ytterligare på att tillhandahålla tjänsterna till privatpersoner och företagare.Andra, mycket populära aktiviteter, har varit extrakörningar för att transportera besökare från Allsång på Skansen, konsertgäster från Cirkus och Gröna Lund, besökare till Rosendals trädgård, Halloweenexpressens körningar under höstlovet med direkttrafik från T-Centralen till Gröna Lund för besökare och personal, Luciatrafik med glögg och pepparkakor och luciakonsertskörning till Nordiska museet med stämsång från Kongliga Teknologkören, under resan tillbaka till stan. Vi har också firat Spårvagnens dag och haft öppet hus i Alkärrshallen.

Under året har vi utbildat nya förare och konduktörer. Fler vill vi bli följ oss i våra medier när vi startar en utbildning!Våra spårvagnar från förra seklet är mycket energieffektiva och de drivs av 100% ren och fossilfri el, från förnybara energikällor såsom sol, vind och vatten, och vi strävar även efter minimal klimatpåverkan från verksamheten i vår kära Cafévagn.
Vi kommer under 2020 att fortsätta miljöarbetet och också kraftfullt reducera mängden tryckt materiel som förbrukar naturresurser och istället ytterligare satsa på att hålla er informerade via våra digitala kanaler (hemsida och sociala media), där vi också publicerar aktuell trafikinformation för linje 7N (Djurgårdslinjen).

 

 

 

Visste du att...

* Energin som används under en dags spårvagnstrafik på Djurgårdslinjen genererar ett koldioxidutsläpp om mindre än 1 gram?


Under vintersäsongen slutförs nu ombyggnationen av Alkärrshallen och vi har endast reducerad närvaro med museivagnar, men sedan kommer vi åter med förnyade krafter.

Vi ser med glädje fram mot ett trafiktintensivt 2020.

Gott nytt spår!
önskar
Per Englund, Intendent,
och vi övriga aktiva medlemmar på Djurgårdslinjen.

Retour en haut

.Kontakta oss

Djurgårdslinjen
-Det Rörliga Kulturarvet

Kontakta oss gärna om du har funderingar, frågor eller förslag.

Djurgårdslinjen
Falkenbergsgatan 2
115 21 Stockholm Sweden
Vägbeskrivning
Telefon: +46 (0)8-660 77 00
Fax: +46 (0)8-660 78 50
E-post: info(at)ss.se


Stockholm har haft spårvagnar i trafik sedan 1877, först hästdragna men efter sekelskiftet pensionerades hästarna och vagnarna ersattes med moderna elektriska spårvagnar. Spårvagnarna bidrog i högsta grad till stadens tillväxt och var en del av stadsbilden fram till 1967 då spårvägen lades ner som varande omodern och i vägen för den framväxande massbilismen.
De flesta spårvagnarna skrotades vid nedläggningen men några fick en fristad hos Svenska Spårvägssällskapet eller hos Spårvägsmuseet.

I slutet på 1980-talet togs ett beslut att bygga en spårväg för museal trafik mellan Norrmalmstorg och Waldemarsudde, en del av tidigare linje 7 som nedlades 1967. Med en del av de bevarade spårvagnarna kompletterade med veteranspårvagnar inköpta från Göteborg startade trafiken i juni 1991. Trafiken drevs i bolagsform i Fram till 2010 var museivagnarna ensamma på banan men den trafikeras nu också med moderna spårvagnar, Spårväg City, och banan har i etapper förlängts till T-centralen.

Djurgårdslinjen har som en del av AB Stockholms Spårvägar har uppdrag av Region Stockholm att visa upp det rörliga kulturarvet i form av Stockholms Spårvägshistoria med trafik på helger och somrar med historiska spårvagnar. Verksamheten drivs till största delen helt ideellt med volontärer (länk till värvningssida).Copyright Djurgårdslinjen 1991-2019. All rights reserved.
Djurgårdslinjen är ett registrerat varumärke som tillhör Aktiebolag Stockholms Spårvägar & Svenska Spårvägssällskapet.